De Top 10 van Nien

Home : De Top 10 van Nien

Heb jij ook een boek waar je vroeger helemaal verzot op was? Misschien zie je nu niet alleen het boek voor je, maar heb je ook de herinnering waarbij je vader, moeder, opa of oma, dit favoriete kinderboek voor jou aan het voorlezen is.  In de Top 10 van Nien!, deel ik mijn favoriete boeken met je en vertel ik wat ze voor mij betekenen.

De Top 10 van Nien is nog in opbouw

Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle

Zuster Astrid

Zuster Astrid kwam een aantal keer per jaar in de klas om een boek voor te lezen. Zuster Astrid was groot; ze was lang, had een flink postuur en een krachtige stem. Toch had haar krachtige stem ook een bepaalde rust- en zachtheid in zich. Het was fantastisch om naar haar te luisteren en ze kreeg dan ook altijd de hele klas stil.

Als Zuster Astrid de klas binnenkwam wist iedereen dat we het eerst komende uur niks hoefden te doen en fijn konden luisteren. Welk boek zou ze er vandaag bij pakken? Rupsje Nooitgenoeg, een boek dat geregeld voorbijkwam. Zodra ze haar boek opensloeg werden 32 leerlingen muis- en muisstil. Het was mindfulness eerste klas!

Rupsje Nooitgenoeg is een prachtig prentenboek, een klassieker, over een rupsje dat altijd honger heeft. Hij wordt steeds groter en groter en ontpopt zich uiteindelijk in een prachtige vlinder!

 

Lampje – Annet schaap

Een bijzonder verhaal

Sinds ik De Toverboot ben begonnen, probeer ik zoveel mogelijk kinderboeken te lezen. Ik ben altijd groot liefhebber geweest van prentenboeken, maar jeugdboeken ben ik eigenlijk pas veel later leuk gaan vinden. Er is dus nog een flinke inhaalslag te maken!

Het boek Lampje van Annet Schaap ligt al een beste tijd in de winkel, maar ik heb hem onlangs pas gelezen en ik kan zeggen dat dit boek veel indruk heeft achtergelaten. Het is, en dat vind ik oprecht, een van de meest mooie jeugdverhalen die er is. Ook niet gek, het boek is in 2018 bekroond met de Gouden Griffel. Daarnaast heeft Annet Schaap het ook prachtig geïllustreerd.

Het verhaal is verfijnd, esthetisch, maar zit vol met avonturen. Een echte aanrader wat mij betreft. En zeker niet alleen voor kinderen!

Het mysterie van niks en oneindig veel snot – Jan Paul Schutten

Moeilijke materie, vet gaaf verteld!

Mensen die mij kennen weten dat ik ook illustreer. Floor Rieder, de illustrator van dit boek, vind ik altijd een grote inspiratiebron. De humor in haar illustraties zorgen vaak voor een luidkeels geschater. Dat is natuurlijk altijd leuk als je een boek aan het lezen bent. In dit boek versterken de illustraties van Floor Rieder het oersterke verhaal, over hoe het heelal is ontstaan, van Jan Paul Schutten, die zelf ook over de nodige humor beschikt. De best ingewikkelde materie in dit boek wordt lekker luchtig verteld en geeft het antwoord op vragen zoals: hoe is het heelal ontstaan? Waar komen de planeten vandaan? Wat zijn zwarte gaten?

Het boek is niet alleen heel gaaf om te lezen, het heeft ook een prachtige afwerking met een gouden buitenkant. Leuk te geven en om te krijgen!

Super Uil – Jean Jullien

Kijk uit! Ruim baan! Ik ben SUPER UIL. Ik heb honger. En ik kom eraan!

Ook zo’n fantastische illustrator: Jean Jullien. Hij is zowel de schrijver als de illustrator van dit boek. Jullien heeft een simpele en herkenbare humoristische tekenstijl die mij erg aanspreekt. Super Uil is een grappig verhaal over de slimme uil die wel zin heeft in een lekker dik duifje. Erg leuk om te lezen én om voor te lezen. Je kunt er een geweldig toneelstuk van maken terwijl je de kinderen voorleest uit dit geniepige maar vooral heel erg geestige verhaal.

X